Autisme

Wanneer je de diagnose ‘autismespectrumstoortnis’ (ASS) krijgt, dan betekent dit dat je hersenen informatie op een andere manier verwerken dan de meeste mensen. Er zijn diverse vormen van ASS en daarom kunnen de kenmerken per persoon erg verschillen. Toch zijn er een aantal zaken die vaak terugkomen. Zo hebben mensen met ASS moeite met het leggen en beantwoorden van sociaal contact. Daarnaast wordt non-verbaal communicatief gedrag zoals lichaamstaal of mimiek minder toegepast. En als laatste zijn ook relaties veel uitdagender voor iemand met ASS. Autisme is lastig om te begrijpen voor anderen, maar zeker ook voor jezelf. Zo houden mensen met ASS ook hardnekkig vast aan routines en vaste patronen.

Er bestaan geen behandelingen waardoor ASS verdwijnt. Dat is ook niet het doel van een behandeling. Wel kunnen we je helpen om beter om te gaan met de gevolgen van autisme. Dingen die je zelf kunt doen, maar ook dingen die anderen in je omgeving kunnen doen.

Ben je op zoek naar een luisterend oor en wil je graag weten wat ik voor je kan betekenen? Neem dan gerust contact met me op.