Ontwerp zonder titel (7)

Tweede zit

Het is veel mensen overkomen tijdens hun studie ”tweede zit”. Het zijn de moedigen onder ons die dan alles op alles zetten om toch nog zoveel  vakken mogelijk weg te werken.

Studeren is altijd moeilijk, maar wanneer  zoveel studenten  vakantie hebben is het extra zwaar! En natuurlijk is het net op die momenten dat er allerlei evenementen zijn..

Sommige mensen fluisteren wel eens het is hun eigen fout, ze hadden maar moeten…. ware dat nu net niet de schippers aan wal…. want de ervarenen onder ons beseffen dat blokken absoluut geen evidentie is. Dat je hoofd tijd en ruimte nodig heeft om leerstof te verwerken en dat er soms gewoon nog enkele vakken over zijn en de tijd en ruimte  op is!

Falen is nooit een fijne ervaring, stel je maar eens voor dat je een week goed op je eten gelet hebt  en toch niets afgevallen  bent wel dat is tweede zit! En dan moet je een dieet gaan volgen in de kerstperiode, wat een verleidingen…

Maar er zijn wel echt tips die serieus het verschil maken mits de juiste werk spirit! Het gouden ei is planning. Veel tijd nemen om een uitgebreide planning te maken loont, inhoudstabellen helpen enorm  bij het opmaken van een planning.  Ook de tijd die je spendeert aan studeren timen is voor veel studenten een meevaller want niemand kan 12 uur aan een stuk studeren, toch zeker niet voor weken, dat laat de tijd en de ruimte in ons hoofd niet toe.

Zoek iemand die je ondersteunt in deze zware weken, iemand aan wie je iedere avond trouw je planning doorstuurt wat je die dag deed. Iemand die je bij wijze van spreken een spiegel voorhoudt. Iemand tegen wie je geen smoes durft vertellen , iemand die je innerlijke motivatie opkrikt.

En vooral herinner je zelf eraan dat je moeite doet, dat je dit heel graag wil en vooral dat je tot de moedigen onder ons behoort!!