ACT therapie

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een vorm van cognitieve gedragstherapie die in de afgelopen jaren toenemend in de belangstelling staat. De effectiviteit ervan is inmiddels breder aangetoond, waardoor er ook steeds meer empirische evidentie bestaat voor de keuzes in de behandelpraktijk. Het doel van ACT is om beter om te kunnen gaan met belemmeringen in het leven door gedachten en gevoelens te accepteren en los te laten (acceptance). Het ondersteunt keuzes te maken gebaseerd op persoonlijke waarden en zich hieraan te verbinden (commitment)

  • Omgaan met emoties: acceptatie en bereidheid, mindful exposure, zelf-als proces.
  • Omgaan met gedachten: contact met het huidig moment en zelf-als-context
  • Gedragsverandering: waarden en toegewijde actie

Ik heb verschillende vormen van misbruik meegemaakt, zowel fysiek, seksueel als mentaal. Therapie is me aangeraden om een positiever zelfbeeld te vormen. Om te leren omgaan met situaties die me uitlokken, om te leren relativeren. Het is nooit een probleem geweest om over mijn moeilijkheden te babbelen, ik ben dan ook gewoon om in therapie te gaan. Maar alhoewel ik al verschillende therapeutes, psychologen en psychiaters heb versleten, lukt relativeren me nu een stuk beter. Mijn zelfbeeld is toegenomen en bepaalde situaties kan ik beter hanteren. Ik ben me bewust geworden van mijn eigen zelfbeeld, vooral hoe dat dit is voornamelijk door anderen is gevormd. Ondanks dat ik het nog altijd zeer moeilijk vind om te geloven, besef ik dat het misbruik dat in het verleden heeft plaats gevonden, niet mijn schuld is. Het gaat beter en ik voel me sterker. Nooit had ik gedacht dat ik in staat zou zijn om mijn zelfbeeld te veranderen. Mijn innerlijke onrust is ontzettend afgenomen. Anne-Lize geeft me een zeer veilig gevoel, alles wat er gezegd wordt, blijft bij haar.

Ben je op zoek naar een luisterend oor en wil je graag weten wat ik voor je kan betekenen? Neem dan gerust contact met me op.