Hechtingsproblematiek

Een veilig gehecht kind heeft geleerd dat zijn ouders of opvoeders voor hem zorgen en in zijn behoeften zullen voorzien. Het kind ervaart aandacht, genegenheid en liefde. Een veilig gehecht kind weet dat zijn ouders altijd weer bij hem terugkomen, ook al zijn ze soms boos op hem. Dat zijn geruststellende gedachten voor een kind. Het kind krijgt hierdoor zelfvertrouwen, een basisvertrouwen. Het kind leert dat het er mag zijn. Er ontstaat een goede hechtingsrelatie. 

Sommige kinderen hebben zich niet goed kunnen hechten. Dat kan ontstaan door het gedrag van de opvoeder, maar ook gezinsomstandigheden of adoptieproblematiek kunnen de oorzaak zijn van hechtingsproblematiek. 

Hechtingsproblemen kunnen o.a. ontstaan als de opvoeder het lastig vindt om de signalen van het kind juist te interpreteren en hier passend op te reageren. De opvoeder reageert bijvoorbeeld de ene keer angstig of beschermend, de andere keer boos of agressief. De onvoorspelbare reactie geeft het kind een onveilig gevoel. 

Hechtingsproblemen als kind kunnen een grote invloed hebben op verdere relaties. Het kan namelijk wantrouwen of angsten veroorzaken. Samen werken we terug aan vertrouwen in relaties zodat hechting als positief ervaren wordt.

Ben je op zoek naar een luisterend oor en wil je graag weten wat ik voor je kan betekenen? Neem dan gerust contact met me op.